Hoofdstuk 5

De aarde als energiebron.

Raakt de fossiele brandstof op en is Zonne-, Wind- en Waterkracht nog onvoldoende om ons allemaal van elektrische energie te voorzien. De oplossing is mogelijk wel minder ver dan je denkt. Wetende dat de aarde bloot staat aan twee elektrisch krachtvelden. De eerste is natuurlijk onze zon die constant elektrische geladen deeltjes als licht en warmte uitstralen. Als tweede bron van constante energie hebben we de snelheid van de aarde. Zowel het roteren om de as als mede de snelheid waarmee we om de zon draaien. Ook al lijkt het heelal gevuld met niets. Op elektromagnetische niveau is er evenwicht waar de aarde verstoring in brengt. Deze verstoring resulteert is de standaard wetten welke wij kennen over elektrische energie.  Deze elektrische energie kennen wij voornamelijk als onze vijand. Maar daar over dadelijk meer. Om deze energie te winnen en te gebruiken is niet veel meer nodig als de basis kennis van de elektricien. We nemen twee geleiders de ene plaats je op plek A en de andere plaats je op plek B. Wanneer de afstand tussen A en B groter wordt, zal de voltage (V) oplopen. Wanneer we de oppervlakte van vlak A en B vergroot, zal de spanning (A) oplopen. Het opgewekte vermogen (P) is P= V x A . Tussen antenne A en B gebruiken we een geïsoleerde kabel. Op elk punt tussen punt A en B  kunnen we gebruik maken van de opgevangen gelijkspanning. Ik verwacht dat twee panelen te grote van 1 m² op een afstand van 1 kilometer  10 amper opleveren op 2 volt. Dat is heel veel meer dan de zelfde oppervlakte aan zonnepanelen nu. Daarnaast heb je niet veel nodig waardoor iedereen dit overal kan toepassen. Waar je de panelen plaatst en het rendement zal afhankelijk zijn van gebouwen om je heen of de afstand vanaf de grond. Zie het als bliksem die ook in het hoogste punt slaat maar nu constant en altijd.

 

In de afbeelding hierboven laat ik het begrip stap spanning zien. De stapspanning is de spanning die je kan berekenen wanneer de bliksem inslaat. Maar ook wanneer je het heb over elektromagnetische straling is er sprake van een spanningsverschil tussen twee punten. Energie afkomstig vanaf de zon is het grootste op de evenaar. Mogelijk zal het energieniveau dan ook verlopen in een patroon van dag en nacht. Eerder hadden we het ook over de energie afkomstig van de snelheid van ruimteschip aarde. Deze bron van energie is wel lager van voltage maar is wel altijd aanwezig en met de zelfde kracht. Voor ons een uitdaging om het te ontgonnen en te gebruiken als directe vorm van elektriciteit. De komende 100 jaar is er genoeg te ondernemen. Handige doe-het-zelvers zouden veel eerder zelfvoorzienend zijn. Door de nieuwe constante energie zouden problemen overwonnen worden. CO2 kunnen we in fabrieken omzetten en met nieuwe slimme technologie kunnen we het klimaat gaan beïnvloeden om op droge delen van de aarde te laten regenen.

 

Wisten we dat dan nog niet? Jawel, daarom heet dit geen natuurkunde versie 2.0. Vanaf dat we met metaal werken hebben we problemen. Onze antwoordt was en is altijd geweest Aarden. Elk huis, kantoor, eigenlijk alles heeft wel een aardleiding diep de grond is. Dat dit enkel is ter bescherming tegen blikseminslag is een misvating. We beschermen ons constant en altijd tegen de vernietigende kracht van elektriciteit. Schepen zonken voordat ze wisten dat je een blok onderwater moet plaatsen die een hogere elektrische geleiding heeft dan het metalen schip zelf. Op open zee is het schip het hoogste punt. Elektriciteit zoekt via het schip zijn weg naar het zoute water. Daar waar de beschermende verf beschadigd is, brand in enkele weken een gat in de romp van het schip. Bij de spoorwegen branden koppeldelen weg. Nu zorgen ze ervoor dat er betere elektrische geleiding is en dat de bouten niet meer het zwakste punt zijn. Hoogspanningen kabels moeten vaak ontkoppeld worden in de praktijk. Externe stromen kunnen zo hoog oplopen, dat installaties anders beschadigt raken. Daarnaast weet iedereen die in de hoogspanning werkzaam is, het belang van aarding. Ook bij nieuwe installaties die nog ontkoppeld zijn van krachtcentrales kan een kabel vast pakken dodelijk zijn. Deze kabels zijn namelijk de ideale antennes om kosmische energie op te vangen.
Als elektricien leer je dat je kabels maar aan één kant moet aarden. Wanneer je een gebouw neer zet met leidingschachten. Is het heel gebruikelijk om in elke schacht een nieuwe aardleiding de grond in te boren. Deze gaan zo diep dat deze bijna geen weerstand meer heeft. Wanneer je in de praktijd kabels aan twee kanten aard dan kom je er achter dat er via schacht a maar schacht b een stroom gaat lopen. Dit is het spanningsverschil tussen de twee aardpunten. We hebben ons dus aangepast en de grote problemen overwonnen. In de volgende tekeningen geef ik wat tips hoe je kosmische energie kunt winnen.